Mobiliteit & infrastructuur
Een doelstelling is om de mobiliteit van ouderen te behouden dan wel te vergroten. Hierbij is het van belang dat ouderen bijvoorbeeld makkelijk van A naar B kunnen gaan en dat er aandacht is voor een veilige verkeersdeelname van deze ouderen. Ook de infrastructuur speelt een rol: uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld complexe kruispunten een factor van betekenis zijn voor het ongevalsrisico van senioren.
Met het ouder worden neemt immers het vermogen af om een grote hoeveelheid aan informatie – bij uitstek het geval bij complexe kruispunten – snel te kunnen verwerken. Aanpassing van dit soort complexe verkeerssituaties kan een essentiële bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid van senioren.
Een wijk die voor ouderen beter toegankelijk is, lost de eerste hindernissen al op: de drempel om naar buiten te gaan is minder hoog als je weet dat er dichtbij voldoende zitbankjes zijn, openbare (schone) toiletten en een pinautomaat. Daarnaast kunnen passende sociale activiteiten in de wijk ervoor zorgen dat ouderen meer met elkaar ondernemen. Zoals samen bewegen, samen koken en samen eten.
Actueel

55-plus onderschat het belang van goed gehoor in het verkeer
Nederlanders zitten graag op de fiets. Zeker nu er warmer weer in aantocht is. Gezond, maar niet helemaal zonder risico’s.

Aantal 65-plussers met hersenletsel stijgt
Steeds meer ouderen lopen hersenletsel op, soms fataal, door vallen. Het aantal jongere slachtoffers van hersenletsel loopt terug, met name doordat het wegverkeer veiliger wordt.

65-plussers met meer auto’s en kilometers op de weg
Nederlanders maken steeds meer autokilometers, vooral 65-plussers. Ook hebben ouderen vaker een auto dan 10 jaar geleden. Dat meldt het CBS.
Partner aan het woord
“Levensloopbestendige woonwijk”
Het project ‘geschikt wonen voor iedereen’ heeft tot doel dat iedereen voor dagelijkse levensbehoeften goed terecht kan in de eigen, levensloopbestendige woonwijk.
Miriam HaaghColumns

Slijtage
In haar nieuwe column voor Active Ageing Nederland gaat Marijke Hopman-Rock in op de relatie tussen voldoende beweging en chronische pijn door artrose.

WelkomLife: platform dat midden in het leven staat
Hein Vergeer vertelt over de ontwikkelingen rondom WelkomLife, het platform voor vitale senioren. Dit platform in een initiatief van Active Ageing Nederland.

Over blinde vlekken en slakken
In het zorgcentrum van mijn tante van 90 jaar staat een elektrische duo-fiets. Een prachtig ding waarop we samen geregeld tochtjes maken van ongeveer 20 kilometer.