“Heel Nederland in beweging”

“Heel Nederland in beweging”

Oud-atlete Olga Commandeur, ambassadeur van het Active Ageing Platform, heeft de ambitie om heel Nederland in beweging te krijgen. De presentatrice van het tv-programma ‘Nederland in Beweging!’ laat ouderen en zorgprofessionals ervaren wat begweging doet.

“Bewegen is het beste medicijn tegen heel veel kwalen, maar ook in het voorkomen van allerlei ongemakken. Eigenlijk maakt het niet zioveel uit wat iemand doet, als er maar dagelijks een half uurtje matig intensief wordt bewogen”, aldus Olga Commandeur.

“Mensen die van jongs af aan actief zijn gebleven, pik je er zo uit. Die hebben nog een vitale houding en bewegen nog soepel. Maar juist de senioren die niet zo actief zijn boeken al heel snel vooruitgang door dagelijks te gaan bewegen. Zij krijgen weer allerllei vaardigheden terug die zij eigenlijk waren kwijtgeraakt. Denk aan kracht, coördinatie, zelfvertrouwen en macht over je eigen lichaam, waardoor hun leefwereld weer groter wordt. Bewegen geeft een positief impuls aan de kwaliteit van leven.”

Olga Commandeur heeft haar naam verbonden aan beweegpleinen. Dat zijn locaties die worden ingericht met speciale beweegtoestellen voor ouderen. “De kracht van de beweegpleinen je daar op een ongedwongen manier kunt bewegen. Tegelijkertijd laat iedere oefening zich vertalen naar een beter functioneren in het dagelijks leven. Zo zijn er oefeningen die goed zijn voor de motoriek van de vingers of om iets boven het hoofd te pakken. Maar ook het sociale aspect is een belangrijk element van een beweegplein. Contact hebben met andere mensen, samen een praatje maken of een kop koffie drinken zijn bijna net zo belangrijk als het bewegen zelf.”

Nederland krijgt steeds meer beweegpleinen. Olga Commandeur geeft gemeenten en zorginstellingen ondersteuning bij de programmering en geeft speciale ‘train-de-trainer-cursussen’ om organisaties op weg te helpen met het gebruik van de beweegtoestellen. Gelukkig vinden steeds meer ouderen  het de gewoonste zaak van de wereld om buiten te bewegen. Actief en gezond blijven is heel belangrijk in een samenleving waarin het aantal ouderen sterk toeneemt en steeds meer zelfstandigheid wordt gevraagd.”

website: Netcreators