Hoe een magneetje je vitaal kan houden

Hoe een magneetje je vitaal kan houden

‘Soms begrijpt iemand meteen wat je bedoelt.’ Ivo Maathuis – onze onderzoeker op het Resourceful Ageing project – vertelt me het voorbeeld van Karla. Karla is een van de oudere dames die we bezoeken in het kader van ons project. Het project gaat dus over ‘resourceful ageing’; de vindingrijkheid van ouderen. We – onderzoekers van Avans Hogeschool, TU Delft, TU Eindhoven en Philips – zijn hier in geïnteresseerd omdat we constateren dat heel veel innovatieprojecten voor ouderen beginnen bij wat ouderen niet kunnen, wat ze mankeert, wat hun behoeften zijn. Hoewel daar zeker wat voor te zeggen valt, leiden projecten die beginnen vanuit een dergelijke negatieve insteek vaak tot technologieën die de ziekte en afhankelijkheid voorop stellen en benadrukken. Wij draaien dat om. Wat als je begint vanuit de creativiteit en onafhankelijkheid van oudere mensen? We nemen de manier waarop oudere mensen hun eigen problemen oplossen als uitgangspunt. We denken daardoor te kunnen leren wat een begrijpelijke en acceptabele oplossing voor ouderen is, welke problemen ze echt als belangrijk ervaren én we willen kijken of we technologieën kunnen ontwikkelen die interessant zijn voor ouderen en bijdragen aan waardevolle rollen voor ouderen in plaats van het benadrukken van ziekte en afhankelijkheid.

Door: Louis Neven en Ivo Maathuis

Er wordt veel gepraat over en geïnvesteerd in zorgtechnologie. De toekomst van onze zorg wordt radicaal anders, zo zegt men. Maar wat gebeurt er nu echt als we die technologie in de praktijk inzetten? Louis Neven, lector Active Ageing bij Avans Hogeschool, verzamelt ervaringen met zorgtechnologie uit de alledaagse praktijk. En deelt die maandelijks via www.activeageing.nl met u. Op deze pagina kunt u al zijn columns terugvinden.

 

Terug naar Karla. Voor ons onderzoek is Ivo, samen met een collega van de TU Delft, voor het eerst op bezoek bij haar. Aan Ivo de taak om dit in een paar zinnen aan Karla uit te leggen en haar te enthousiasmeren om mee te doen aan het onderzoek. Dat is buiten Karla gerekend. Eenmaal gezeten aan de keukentafel neemt ze al snel de regie van het gesprek over. Of ze zin hebben in koffie? Dat hebben ze wel. Vervolgens worden Ivo en zijn collega van de TU getrakteerd op een heerlijk kop traditioneel gezette Zweedse koffie. Ze vertelt hoe ze als 22-jarige studente vanwege de liefde in Nederland kwam wonen. Over hoe haar vader haar destijds met de oude T-Ford had gebracht en hoezeer ze moest wennen aan onze gewoonten. Ze kreeg twee dochters en was één van de eerste werkende moeders in ons land. Goede kinderopvang bestond nog niet, dus die had ze dan en passant ook maar opgericht.

Karla is inmiddels 74 jaar. Haar twee dochters zijn al lang het huis uit en ze woont al jaren alleen. Ondanks dat ze zich best vitaal vindt valt het leven haar soms wel zwaar. Veel van haar vroegere vrienden en vriendinnen zijn overleden en haar reuma eist steeds meer zijn tol. Toch blijft ze de dingen doen die voor haar belangrijk zijn. Eén daarvan is tassen maken, kleding verstellen en kussens naaien voor vrienden en bekenden. Karla staat lokaal bekend om haar naaikunsten en ze wordt regelmatig gevraagd om iets moois te maken. Dan gaat ze aan de slag met haar oude Husqvarna naaimachine. Die kwam nog met de oude T-Ford mee naar Nederland.

Vanwege haar reuma heeft Karla echter steeds meer moeite om de spelden en naalden op te rapen die tijdens het naaien op de grond vallen. Hoe ze dit oplost? Ze gebruikt een klein magneetje afkomstig uit een oude elektromotor waarmee ze de spelden en naalden na de tijd één voor één opraapt. Op die manier kan ze haar hobby ondanks haar reuma nog best even volhouden. “Is dat misschien wat jullie met vindingrijkheid bedoelen?” vraagt ze. Inderdaad, soms begrijpt iemand meteen wat je bedoelt.

Naaldjes oprapen met een magneet is geen rocket science. Het is ook niet high-tech. Maar met een magneetje is Karla in staat om iets te blijven doen waar ze goed in is, plezier aan beleeft, wat haar een bepaalde status in haar omgeving geeft en een natuurlijk manier van contact maken met anderen. Volgens mij is dat de belichaming van vitaliteit. Mogelijk gemaakt door een magneetje en wat vindingrijkheid.

website: Netcreators