Juli 2015: De vitale vergrijzing

Louis NevenBuiten liep de temperatuur op naar 36 graden Celsius, binnen hielden ruim 200 professionals het hoofd koel tijdens de vierde editie van het Nationaal Congres Active Ageing. In het stadstheater De Kom in Nieuwegein was het aangenaam vertoeven. Niet alleen vanwege de uitstekende klimaatbeheersing en de koele drankjes, maar ook dankzij de inspirerende verhalen die tijdens het congres werden verteld.

Dagvoorzitter Hein Vergeer voelde zich in De Kom thuis als op de schaatsbaan en leidde het publiek met speels gemak door een druk programma. Met boeiende inleidingen van de gastsprekers, praktijkgerichte workshops, een kennisplein en verrassende intermezzo’s.

Beter en gezonder leven

Na de officiële opening van wethouder Hans Adriani, die de aanwezigen vertelde hoe de gemeente Nieuwegein de vergrijzing aanpakt, gaf hoogleraar Andrea Maier aan dat de kwaliteit van de extra levensjaren nog wel voor verbetering vatbaar is. Maar dan moeten ouderen wel zelf in actie komen. “Een beter en gezonder leven begint bij jezelf. Eet gezond en beweeg voldoende. Koester het cadeau van de extra levensjaren en zorg ervoor dat je ze in goede gezondheid kan doorbrengen.” Hier leest u een uitgebreider verslag van haar bijdrage.

Later gaf bewegingswetenschapper Mathieu de Greef aan dat mensen eigenlijk nooit met bewegen moeten stoppen. “Bewegen maakt mensen vitaler en zelfbewuster, maar bewegen heeft ook een positieve invloed op de hersenen. Mensen kunnen beter nadenken en communiceren als ze fit zijn. Bewegen is goed voor lichaam en geest.”

Paneldiscussie

Naast inleidingen van genoemde sprekers bood het ochtendprogramma ruimte aan een paneldiscussie onder de titel ‘Nederland verandert, maar wat doet de zorg?’. Aan deze discussie, die onder leiding stond van Gert Cazemier (BMC) werd deelgenomen door Hans Agten (CZ), Hans Adriani (gemeente Nieuwegein),  Angela Jansen (DrieGasthuizenGroep) en Wim van Deventer (Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam).

En tussen de bedrijven door werd ook aandacht geschonken aan een aantal nieuwe (hoofd)partners van Active Ageing Nederland, het nationale platform dat een aantoonbare bijdrage wil leveren aan gezond en zelfstandig ouderen worden in Nederland.

Workshops

Na de lunch vonden twee rondes van zes workshops plaats. Met als thema’s het project Seniorvriendelijke Gemeenten, de opmars van beweegpleinen, de inzet van robots in de zorg, het verduurzamen van zorgvastgoed, de toename van producten en diensten voor ouderen aan huis en een presentatie van ‘Welzijn op recept’, een aanpak waarbij mensen die kampen met psychosociale problemen worden ondersteund bij het versterken van hun gezondheid en welzijn.

De interactieve aanpak leidde in de diverse workshopruimten tot interessante discussies waarover nog lang nagepraat zou worden. Net als over de dansmoves van humanoid NAO overigens.

Vervolgens volgde het tweede en afsluitende deel van het plenaire programma. Met een presentatie van de SOS Alarmkaart, een optreden van Olga Commandeur (ambassadeur van Active Ageing Nederland) en een inleiding van Louis Neven, lector Active Ageing (Avans Hogeschool), over de invloed van technologische ontwikkelingen op het gebied van gezond en zelfstandig ouder worden.

Het congres werd afgesloten met een hapje en een drankje op het kennisplein. En toen de laatste congresgangers theater De Kom verlieten, was de temperatuur buiten inmiddels een stuk aangenamer. Het volgende congres van Active Ageing Nederland vindt in de maand november plaats in de congresaccommodaties van het geheel vernieuwde Hotel Van der Valk Tiel.

Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Voor beeldmateriaal van het Nationaal Congres Active Ageing 2015 kunt u op deze pagina terecht. De presentaties vindt u hier. En last but not least: het speciale congresmagazine is nu ook online te lezen!

website: Netcreators