Maart 2014: Inspiratiesessie Doortje kookt

Kopie van IMG_7244In de kookstudio van Doortje kookt vond op 31 maart de Active Ageing Inspiratiesessie plaats. De dag begon met een rondleiding door de keuken van De Kroes, waar ook de maaltijden van Doortje kookt worden bereid. De Kroes bereidt elke dag zo’n 10.000 tot 25.000 maaltijden voor slagerijen, supermarkten en gezondheidscentra. Ingepakt in witte jassen, haarnetjes en mondkapjes liepen de gasten door de opslagruimtes, koelingen, vleesbereidingsruimtes en kookkeukens. Peter Vos, mede-oprichter en initiatiefnemer bij Doortje kookt, liet zien hoe De Kroes omgaat met duurzaam en vers bereiden van maaltijden, zonder toegevoegde E-nummers en kruidenmengsels. Na afloop stond er een lunch met versbelegde broodjes en soep klaar. Ondertussen druppelden de middaggasten binnen.

Zo rond 14.00 uur begon Carla van Lingen met haar presentatie over het voedingsconcept Doortje kookt. Het concept staat in de kinderschoenen en trappelt om live te gaan. De toehoorders werden bij het verhaal betrokken door na te denken over diverse stellingen. Kunnen we verwachten dat iedereen kan weten wat hij eet? Gaan mensen eten omdat zij anderen zien eten? De meerwaarde van Doortje kookt als maaltijdenservice zal zitten in het sociale aspect rondom eten, goede en verse maaltijden en informatie over wat er in de maaltijden zit.

Onder andere Lisette de Groot, hoogleraar voeding voor de oudere mens, is betrokken bij Doortje kookt om de kwaliteit van de maaltijden te waarborgen.

Lisette de Groot liet in haar presentatie ‘De succesformule: gezonde voeding en beweging’ zien waarom gezonde voeding zo belangrijk is. Zeker voor ouderen. De vitaminen in maaltijden kunnen bijvoorbeeld de kans op dementie aanzienlijk verkleinen. Onderzoeken aan de Wageningen Universiteit laten zien hoe voedsel van invloed is op de gezondheid op latere leeftijd.

Na een korte pauze hervatte Mario Hofman van Yalp het programma met zijn presentatie, getiteld ‘Beweegpleinen voor senioren’. De beweegpleinen worden in diverse gemeenten gerealiseerd en geopend met een optreden van Olga Commandeur. Uit onderzoek is gebleken dat senioren, wanneer ze geregeld gebruik maken van de beweegpleinen van Yalp, zich een stuk vitaler voelen dan voorheen.

Gerard de Nooij was altijd erg vitaal. Maar door een ongeluk met de motor zit hij nu in een rolstoel vanwege een dwarslaesie. Hij kwam er achter dat ‘zijn’ Eindhoven niet zo toegankelijk is als hij dacht.

De plekken waar hij zo graag kwam, bleken niet toegankelijk te zijn voor rolstoelgangers. Samen met een vriend, die hij ontmoette in het revalidatiecentrum, ontwikkelde hij een platform waarop te zien is welke faciliteiten in de openbare gelegenheden aanwezig zijn. Het platform heeft hij nu in de vorm van een mobiele applicatie gegoten, te downloaden in de Apple store en in Google Play. Op basis van je locatie en je activiteit kun je zien welke gebouwen de faciliteiten hebben die mensen met een beperking nodig hebben.

Peter Planting sloot het middagprogramma af met zijn presentatie: ‘Nieuw concept: Zweedse seniorenwoningen’. Planhus is sinds 1996 actief in innovatieve woonconcepten. Een van de nieuwe woonconcepten die Planhus ontwikkeld heeft, is de woning voor de vitale 55-plusser. Zweedse, innovatieve en duurzame woningen kunnen senioren een plek geven waar zij hun verdere leven kunnen blijven wonen.

Tijdens de netwerkborrel die na de presentaties plaatsvond, serveerde sterrenkok Paul van Staveren maaltijden die Doortje kookt aan ouderen aanbiedt. Gedurende de borrel maakten verschillende partijen met elkaar kennis en zijn er diverse aanzetten tot nieuwe samenwerkingen ontstaan!

website: Netcreators