Manchester maakt zich sterk voor senioren

Manchester maakt zich sterk voor senioren

Door Patrick Hanfling

De Engelse stad Manchester maakt zich al jaren sterk voor senioren. Sinds 2003 is het zogeheten Valuing Older People (VOP)-team actief om de kwaliteit van leven voor ouderen in Manchester te verbeteren. Ik ben in 2009 aangesloten bij dit VOP-team en geloof heilig in het concept.

In essentie draait alles wat wij doen om passie. Deze passie is de drijfveer achter ons werk. Dit maakt de resultaten van ons werk duurzaam en helpt ons bij het ontwikkelen van een innovatieve aanpak. Het VOP-team wil in Manchester de juiste condities scheppen, waarin ouderen mondiger, gezonder en gelukkiger oud worden. De stad Manchester moet steeds verder uitgroeien tot een plek waar men fijn oud kan worden.

Het VOP team is zeer bedreven in het smeden van strategische allianties tussen partijen die écht vooruit willen. Dankzij goede resultaten brengen we mensen bij elkaar die denken in mogelijkheden. Het VOP-team heeft zich de afgelopen tien jaar zichtbaar gemanifesteerd. Enkele van de geboekte resultaten:

 • Totstandkoming van een VOP-raad, een groep ouderen die invloed uitoefent op het beleid en de besluitvorming in de gemeenteraad sinds 2004.
 • Ontwikkelen van een strategisch langetermijnbeleid om het thema ouder worden te integreren in het sociaal beleid van de gemeente.
 • Met behulp van positieve beeldvorming de strijd aangaan met stereotypering over ouder worden.
 • De organisatie van evenementen en congressen om ouder worden te bejubelen, de zichtbaarheid van ouderen te vergroten en te leren over ouder worden.
 • Focus op begrip over hoe het is om ouder te worden in een stad als Manchester, onder meer door wetenschappelijk onderzoek op wijkniveau.
 • Het ontwikkelen van een solide evaluatie waarmee wij kunnen toetsen welke verandering ons werk teweeg brengt. Op deze manier kunnen wij begrijpen wat wel en wat niet werkt.
 • Het vergroten van de invloed van oudere mensen in de buurten van de stad.
 • Ontwikkelen van een beter afgestemd cultureel aanbod in de stad voor ouderen.
 • Begrijpen welke economische voordelen de ouderen met zich meebrengen voor de lokale economie van Manchester.
 • Het opbouwen van allianties met universiteiten in Manchester om studenten gedurende hun studie samen te laten werken met ouderen.
 • Het opbouwen van nationale en internationale allianties waarmee middelen en financiën worden binnengehaald.

Vanaf 2010 is Manchester lid van het netwerk ‘Age Friendly Cities’ van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit programma zorgt voor extra waardering van het VOP-team en biedt mogelijkheden voor andere organisaties uit de hele wereld om mee te doen met ons in Manchester.

Patrick Hanfling is werkzaam als programmacoördinator van het ‘Valuing Older People’ Team (VOP) in Manchester. Daarvoor werkte hij binnen het VOP-team aan projecten die diverse generaties in Manchester samen moest brengen. Tegelijkertijd werkte hij voor de Beth Johnson Foundation in Noord-Ierland, Ierland, Schotland, Wales en Engeland. Patrick hield zich hier bezig met het ontwikkelen van tactieken en strategieën om generaties bij elkaar te brengen.

 

website: Netcreators