Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen

Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen

Ouderen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen, maar zijn zich niet goed bewust van de maatregelen die ze daarvoor bijtijds moeten nemen. Ruim 71% van de 60 tot 80 jarigen is niet bezig met het aanpassen van de eigen woning, zo blijkt uit onderzoek van zilverwonen.nl

Zelfs van de 70- en 75-plussers doet ruim 60% niets. Dit terwijl zij zelf het zelfstandig kunnen blijven wonen, na een goede gezondheid, als meest belangrijk voor hun welzijn in de toekomst zien. De redenen waarom ze daar (nog) niet mee bezig zijn: te vroeg (37%), geen prioriteit (37%) en onwetendheid (9%). “Mensen komen vaak te laat in actie. Wacht niet tot je lelijk valt of plots minder mobiel bent, maar denk tijdig over je toekomst na, zodat je veel veiliger kunt wonen én vaak nog comfortabeler ook”, zegt Coen Staal, secretaris van de stichting Zilver Wonen Weken .

Knop moet om

Alhoewel zo’n 80% van de 60-plussers aangeeft nog volledig mobiel te zijn, moeten mensen nu al iets doen om straks niet in de problemen te komen, vindt Staal. Zo’n 40% van de mensen verwacht ook dat er aanpassingen aan het huis nodig zullen zijn. En ruim de helft maakt zich zorgen over hun woonsituatie (53%). Staal : “Maar ze komen niet in beweging. Dat je nu nog kunt gaan en staan waar je wilt, is over een paar jaar misschien niet vanzelfsprekend meer. En je kunt niet verwachten dat de overheid of je naaste het tegen die tijd wel even voor je regelt. Er moet bij mensen echt een knop om. Ze moeten zelf in actie komen om hun huis toekomstbestendig te maken.”

“Bij verminderde mobiliteit zijn al snel aanpassingen nodig zoals drempel­verlagers, handgrepen op het toilet en misschien zelfs wel een traplift. Maar denk ook aan een minder gladde badkamervloer of domotica. Of haal typische struikelblokken, zoals kleedjes in de gang en slaapkamer weg. Dat maakt dat je nu al geniet van een comfortabeler en veiliger woning”, aldus Staal.

 

[Bron: Stichting Zilver Wonen Weken/ Foto: Pixabay]

website: Netcreators