Pilot Opa en Oma schaak van start

Pilot Opa en Oma schaak van start

Schaakvereniging Theothorne in Dieren start binnenkort met een pilot, om zowel jong als oud aan het schaken te krijgen. De pilot is niet alleen bedoelt om de schaaksport een impuls te geven, maar moet ook het sociaal en geestelijk welbevinden van ouderen in de gemeente versterken.

Leren schaken

Opa en Oma Schaak is een project waarbij grootouders samen met hun kleinkinderen leren schaken. Tijdens het schaakseizoen krijgen zij wekelijks een uur les. Het doel van de pilot is om bij schaakvereniging Theothorne minimaal 8 grootouders en 8 kleinkinderen, in de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jaar, het spel te leren. Als de pilot succesvol is, hoopt de organisatie in september 2017 landelijk van start te kunnen gaan met Opa en Oma Schaak.

Hersengymnastiek

De pilot moet de schaaksport weer op de kaart zetten. Schaken is namelijk een leuk spel, gezond voor lichaam en geest en geschikt voor jong én oud. Met de stappenmethode van de KNSB kan iedereen het namelijk leren. Door opa’s en oma’s samen met hun kleinkinderen te laten schaken worden bovendien de familiebanden versterkt en wordt sociale participatie onder ouderen gestimuleerd. Anders dan bij beweegsporten, biedt de schaaksport ook mogelijkheden voor ouderen met een fysieke beperking. Opa en Oma Schaak haalt ouderen uit hun sociaal isolement en stimuleert het brein.

Meer weten over dit initiatief? Neem contact op met Wilma Dufrenne, via w.dufrenne@upcmail.nl

website: Netcreators