Senioren voorzichtig optimistisch over hun financiën

Senioren voorzichtig optimistisch over hun financiën

Na drie jaar van toenemend pessimisme over hun financiële situatie en toekomst, groeit bij ouderen voorzichtig het vertrouwen. Dit blijkt uit onderzoek over koopkracht onder 1.700 vijftigplussers van KBO-PCOB.

In 2016 merkte 55% van de senioren dat ze in vergelijking met het jaar daarvoor minder geld op hun bankrekening kregen, nu is dit 33%. Ook het idee dat senioren meer inleveren dan andere bevolkingsgroepen is teruggelopen. Verder wordt er dit jaar door minder senioren bezuinigd en staan minder senioren rood.

Geen buffer

Dit betekent niet dat senioren financieel zwaarder belast kunnen worden. Uit het onderzoek van KBO-PCOB volgt dat senioren zonder eigen vermogen bij een onverwachte belastingaanslag van €400 veel sneller in de problemen komen (49%) dan senioren mét eigen vermogen (3%). Ze staan vaker rood op hun lopende rekening en ze staan daarenboven langer rood. Het afgelopen jaar hebben ze meer moeten bezuinigen op hun uitgaven en ze zien vaker af van een artsenbezoek vanwege de kosten.

Manon Vanderkaa: “We zijn blij dat de meeste senioren eindelijk wat minder somber hoeven zijn over hun financiële situatie. Maar geven als dringende opdracht mee aan het nieuwe kabinet: zorg dat de senioren zonder financiële buffer niet afglijden in armoede.”

[Bron: KBO-PCOB/Foto:Pixabay]

website: Netcreators