Verduurzaming van zorgvastgoed

Verduurzaming van zorgvastgoed

Verduurzaming in de zorgsector mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Op het Nationaal Congres Active Ageing tonen we u tijdens de workshop ‘Verduurzaming van zorgvastgoed’ hoe in verpleeg- en verzorgingshuizen energiewinst te behalen is met dak- en gevelisolatie, diverse verlichtingsmaatregelen en de zogenoemde systeemoptimalisatie. En dit is flink wat, want uit verscheidene inventarisaties blijkt dat de zorgsector onnodig veel geld uitgeeft aan energie. In het onderzoek van Platform 31 en Financial Ideas bijvoorbeeld, is sprake van jaarlijks ongeveer €400 miljoen, waarvan op redelijk eenvoudige wijze €100 miljoen zou kunnen worden bespaard. Ook TNO en Agentschap NL concluderen in hun onderzoek dat een besparing van 25% op de energierekening goed mogelijk is.

De workshops staat onder leiding van Geert Geujen (Green Liz) en Bert Krikke (4TheCity) en maakt onderdeel uit van het project ‘Verzuurzamen zorginstellingen‘ waar Active Ageing Nederland samen met het bedrijf Dutch Sustainability Concepts mee bezig is. Hierbij is het streven dat een zorginstelling door een pakket aan maatregelen fors kan bezuinigen op de energielasten. Het geld dat hiermee wordt vrijgespeeld, kan worden aangewend voor de aanleg van beweegpleinen, het openstellen van het restaurant van de zorginstelling voor ouderen uit de buurt, et cetera.

Steeds meer zorginstellingen tonen belangstelling voor dit verduurzamingstraject, waarbij onder meer wordt gekeken naar de komst van ledverlichting, isolatiemaatregelen en de plaatsing van zonnepanelen.  Active Ageing Nederland praat over energiemaatregelen met zorginstellingen in Heerde, Hattem, Arnhem, Renkum en Bemmel. Geïnteresseerd? U kunt zich hier aanmelden voor een energiescan!

Foto: Max Pixel

website: Netcreators