Wat betekent het om ouder te worden?

Wat betekent het om ouder te worden?

In Nederland zijn vele initiatieven voor zorg en zakelijke innovatie om de ouder wordende maatschappij te bedienen. Er wordt alleen een belangrijke vraag vergeten: wat betekent het om ouder te worden?

The Faketory organiseert daarom op 17, 18 en 19 oktober 2017 het Festival of Older People in het ZIMIHC theater Zuilen in Utrecht. Het thema is: ‘Ouderen bestaan niet’.

‘Het huidige debat over ouderen gaat uit van een beeld dat oude mensen zorg nodig hebben, irrelevant zijn en geld kosten. De oplossingen die daarbij gekozen worden gaan ervan uit dat ouderen een aparte groep zijn die apart behandeld moet worden.’ aldus Martijn van Oorschot van The Faketory. ‘Het debat over de inrichting van onze maatschappij waar uiteindelijk 35% van de bevolking boven de 65 is, kan pas zinvol worden gevoerd als we weten wat het betekent om oud te zijn.’

Congres

Naast het festival vol dans, ballet, muziek, toneel, theater en film zal er ook een inhoudelijk congres plaatsvinden met sprekers als Hedy d’Ancona, Freek de Jonge, Boris van der Ham, René ten Bos en Anja Machielse.
‘Wij zijn op dit congres niet geïnteresseerd in technologische oplossingen of (medische) zorgconcepten. Ze behoren tot het oude denken en helpen niet om de veranderingen die gaan komen te adresseren. Op het congres zijn we op zoek naar de ervaring van het ouder worden en de ervaring van het oud zijn.’ Volgens Martijn van Oorschot is hier nog nauwelijks iets over bekend. ‘Op het congres doen we een eerste poging daartoe. Eerst door er het er over te hebben tijdens het congres en daarna door het te laten zien tijdens het festival.’

Het hele programma van het Festival of Older People is te zien op de website: www.festivalofolderpeople.nl

website: Netcreators