Zwijgen is zilver, spreken is goud

Zwijgen is zilver, spreken is goud

Langer thuis blijven wonen is een hoeksteen van het huidige ouderenbeleid. In de wereld van technologie voor ouderen is de thuisomgeving ook zeer belangrijk en ik heb het er op deze plek dan ook al vaker over gehad. Deze week kwam ik een verhaal tegen dat me aan het denken zette over thuis wonen, ziekte en kwaliteit van leven.

Door: Louis Neven

Er wordt veel gepraat over en geïnvesteerd in zorgtechnologie. De toekomst van onze zorg wordt radicaal anders, zo zegt men. Maar wat gebeurt er nu echt als we die technologie in de praktijk inzetten? Louis Neven, lector Active Ageing bij Avans Hogeschool, verzamelt ervaringen met zorgtechnologie uit de alledaagse praktijk. En deelt die maandelijks via www.activeageing.nl met u. Op deze pagina kunt u al zijn columns terugvinden.

Het verhaal komt van Elisa Gielen, directeur van TinyEYE Europe, een bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met online logopedie voor (oudere) mensen die herstellen van een beroerte. Ze vertelde hoe ze een keer een pitch moest geven over haar bedrijf voor een publiek dat vooral uit mannen bestond en waarbij de sfeer nogal zakelijk en macho was. Ondanks die sfeer in de zaal stond er na haar pitch een man op die een heel persoonlijk verhaal vertelde over de kwetsbare situatie van zijn zus.

 
Deze zus was een vrouw van middelbare leeftijd die enkele jaren geleden een beroerte had gehad. Hierbij was haar spraak beschadigd geraakt. Ze woonde met haar man en twee zonen op het Groningse platteland. Ze had tijdens haar herstel wel enige logopedie gehad, maar toen ze weer naar huis moest was het onmogelijk voor haar om hiermee door te gaan. Spreken was voor haar erg lastig. Dit leidde er onder andere toe dat ze maar moeilijk kon communiceren met haar twee puberzonen, die daar op hun beurt weer gefrustreerd van raakten. Ze had het gevoel dat ze de grip op haar jongens kwijt aan het raken was. Haar man deed zijn best, maar vanwege zijn werk was hij veel van huis. De man die dit verhaal aan Elisa vertelde was eigenlijk nog de enige die echt de tijd had en de moeite nam om te spreken met zijn zus. Al met al een hele treurige situatie. De man vroeg aan Elisa of na al die jaren online logopedie nog zou kunnen helpen?
 
En inderdaad zijn ze met online logopedie gestart bij deze vrouw. Na twee sessies was er al een groot verschil merkbaar. Niet zozeer qua spraak. Hoewel er op dat gebied zeker wel wat vooruitgang was heeft dat natuurlijk tijd nodig. Het verschil zat in de houding van deze vrouw. Ze was opgewerkt en blij. Ze had iemand die haar probleem begreep en met haar aan de slag wilde gaan. En ze zag dat ze ook echt vooruitgang kon maken. Uiteindelijk heeft deze vrouw veel baat gehad bij online logopedie. Haar spraak is verbeterd waardoor ze zich gelukkiger voelt en daardoor is ze ook een stuk gezonder geworden.
 
Dit effect kan tot op hoge leeftijd bereikt worden. TinyEYE heeft een video op Youtube staan waarin we een vrouw van 92 logopedieoefeningen zien doen. We zien haar aan het begin en tien maanden later. Op het eind is niet alleen haar spraak sterk verbeterd, maar ook de sprong in kwaliteit van leven is onmiskenbaar.
 
Ouderen hebben een grotere kans op een beroerte dan jonge mensen. We leven in een wereld waarin ouderen ook met relatief ernstige aandoeningen geacht worden zelfstandig thuis te wonen, wat dus ook betekent dat meer en meer ouderen die een beroerte gehad hebben thuis zullen moeten wonen. Als we echt willen dat ouderen gezond en gelukkig ouder worden in hun eigen omgeving, dan zullen we dus moeten investeren in technologieën en therapieën die het thuis wonen met een goede kwaliteit van leven mogelijk maken. Zeker omdat de vergrijzing het sterkst is in rurale gebieden, kunnen juist online interventies zoals online logopedie een manier zijn om zorg te leveren die anders onmogelijk zou zijn.

website: Netcreators